Xena

UNDERSKRIFTSAKSJON:
VI VIL HA XENA TILBAKE!

Vi protesterer mot sensuren av Xena. Vi vil ha Xena tilbake på et gunstig sendetidspunkt (som f.eks. omkring kl. 19, 20 eller 21 om kvelden). Vi vil at Xena skal være tilgjengelig for voksne, unge, foreldre og barn, slik at vi, hver enkelt husholdning, selv kan velge om vi vil se serien eller ikke - istedenfor at puritanske sensurmenn skal bestemme over oss. Vi vil ha eventyrsøndagen med Xena og Hercules tilbake!

En aksjonistgruppe som kaller seg "Barnevakten", ledet av Roar Røise, har med delvis støtte fra Kristelig Kringkastingslag satt i gang en aksjon for å sensurere vekk TV-serier de ikke liker fra norsk TV.

De har blant annet fått slutt på "Eventyrsøndagen" på TV3, som besto av seriene Xena, Hercules og Unge Hercules. Deres angivelige motiv er å beskytte barn mot vold i media. Men de har kun angrepet Xena og ikke tvillingserien Hercules som er like "voldelig". Istedenfor å prøve å skape en debatt brukte aksjonistene pressmetoder mot TV3s annonsører, og fikk gjennom press på disse TV3 til å ta bort eventyrsøndagen.

TV-serien om krigerprinsessen Xena er en eventyr-actionserie løselig plassert i gresk-romersk tid og mytologi. Som alle gode eventyr tar den opp voksne temaer og henvender seg derfor til både barn og voksne. Serien viser frem og behandler temaer som mot, integritet, vennskap, karakterstyrke, kjærlighet og hat, konflikter, forsoning, tilgivelse, død, såvel som lette og humoristiske temaer.

I TV-serien Xena finnes det en rekke sterke og heroiske kvinneskikkelser som kan være gode rollemodeller og inspirasjonskilder for jenter og gutter. Xena har funnet en plass i pågående diskusjoner om likestilling, feminisme, jenters selvtillit, gudinnereligion, mytologi og frigjøring fra kjønnsroller.

Vi mener at det er nettopp barn og ungdom som er den aller viktigste målgruppen for en serie som Xena. Det er nettopp barn og ungdom som trenger å bli inspirert av de kvinnelige helteskikkelsene vi finner i Xena-serien - de trenger å se at slike finnes, at dette er karaktertrekk som er mulige og verdt å hige etter. Det er et kolossalt underskudd på kvinnelige helter og rollemodeller i vestlig litteratur og kulturliv.

forby Xena for barn innebærer derfor ikke barnevern, men derimot det motsatte: en forringelse av barnas kulturelle miljø. Et slikt forbud er like grovt og meningsløst som det ville være å forby brødrene Grimm og andre eventyr for barn fordi de inneholder slåsskamper, slemme troll som sprekker og dør i sollys, og lignende. Eventyr inneholder alltid mørke sider og onde krefter som de gode må slåss mot, og alle tradisjonelle eventyr er fulle av slike "grufulle" detaljer som altså Røise & co. hevder å ville beskytte oss mot, gjennom sensur. Det må være opp til hver enkelt familie å bestemme hvordan man skal oppdra sine egne barn og hvilke kulturelle inntrykk barna skal få tilgang til.

Vi tar med dette avstand fra sensurkampanjen mot Xena. Vi vil ha Xena og eventyrsøndagen tilbake!

Vi oppfordrer DEG om å støtte kampanjen med din underskrift - også om du ikke selv har noe forhold til Xena. Bli med og si fra at almen sensur ikke er et akseptabelt virkemiddel, heller ikke i barneoppdragelsens navn.

Stem her:
https://home.nuug.no/~thomas/xenadu/kampanje/stem-for-xena.html

IKKE P NETT?
Dersom du har fått en papirutskrift av dette dokumentet og ikke har nett-tilgang, kan du kontakte Xenadu på adressen nedenfor. Send gjerne din (og dine venners) stemme i posten til Xenadu.
Xenadu           tel. 2244 3683
Pb. 2631 Solli       thomas@ifi.uio.no
0203 Oslo


LES MER:
Et forsvar for Xena
https://www.dagbladet.no/kultur/2000/10/05/222040.html

Xena i et feministisk perspektiv
https://www.dagbladet.no/kultur/2000/11/07/226896.html

Ensidig Xena-hets
https://www.dagbladet.no/kultur/2000/09/26/220750.html

Pressemelding fra Xenadu:
Sensur av eventyr-serie med godt menneskesyn
https://home.nuug.no/~thomas/lister/xenadu-pressemelding1.html


Dette dokumentets adresse:
https://home.nuug.no/~thomas/xenadu/kampanje/

Kontakt Xenadu:
thomas@ifi.uio.no

Xenadu, den norske Xena-fanklubbens startside:
https://home.nuug.no/~thomas/lister/xena.html