Xenadu Tidende
Nr. 2, 10. mars 2000

Xenadu (norsk Xena fanklubb)
home.nuug.no/~thomas/xenadu/issue2/
Redaktør: Thomas Gramstad
thomas@gramstad.no
Layout/design: Erik Vasaasen, Jan Ingvoldstad

Printervennlig (A4) versjon

PROFIL: LUCY LAWLESS

Av May Synnøve Lergrovik Rogne

Lucy Lawless er kjent som den modige, mektige og uavhengige heltinnen i vår alles favorittserie Xena: Warrior Princess. Lucy er en kvinne med mange talenter, noe som kommer godt med i en rolle som Xena, som både er fysisk og mentalt krevende.

Skuespilleren bak Xena er oppvokst i Mt. Albert på New Zealand, hvor hennes far var borgermester. Hun er nummer fem i en barneflokk på syv. Hun sier selv at hun nok var litt av en tomboy og ble stadig sett i selskap med sine fire eldre brødre. Hun var et aktivt barn og på skolen var hun med i alt som var av teateroppsetninger og musikaler.

Lucy begynte på universitetet i Auckland, men fant raskt ut at dette ikke var riktig for henne. Hun ble rastløs og som 17-åring dro hun alene til Frankrike for å plukke vindruer. Da det var slutt på pengene dro hun til Australia, hvor hun begynte å jobbe i en gullgruve. Det er et mannsdominert yrke og Lucy gjorde en "manns" arbeid.

Det var også i Australia at Lucy møtte sin første ektemann, Garth Lawless. Sammen har de en datter, Daisy. Men hennes gamle drøm om en skuespillerkarriere var ikke død. Gjennom reklamejobber fikk hun kameraerfaring, som igjen ledet til en rekke biroller i forskjellige TV-serier. Men Lucy var ikke fornøyd med det. Hun dro til Vancouver i Canada for å studere drama på William Davis Center. Da hun kom tilbake til New Zealand fikk hun jobb som TV-vertinne for et reisemagasin. Dette var en jobb som førte henne verden rundt.

Lucy har mange talenter. Hun er språkmektig og snakker tysk, fransk, litt italiensk i tillegg til en hel rekke engelske dialekter. Hun har også jobbet med musikk og har studert opera. Hun har blant annet komponert og fremfører selv det vakre begravelsestemaet i Xena-serien. Etter en rekke biroller i forskjellige TV-serier dro hun i land en birolle i TV-serien Hercules - The Legendary Journeys (HTLJ). Dette skulle vise seg å forandre livet hennes totalt. Karakteren Xena dukket første gang opp i tre episoder av HTLJ. Det ble raskt bestemt at Xena skulle bli en egen serie. Siden serien nå er inne i sin femte sesong er resten såkalt historie...

Lucy giftet seg med Robert G. Tapert, seriens produsent, den 8 mars 1998. Den 16 oktober 1999 ble deres sønn Julius Robert Bay Tapert født hjemme i badebassenget.

XENA, KVINNE OG KRIGER: HISTORIETIME

Av May Synnøve Lergrovik Rogne

I en verden av mannlige actionhelter, skiller Xena: Warrior Princess seg ut som en aldri så liten abnormalitet. TV-serien er blitt en stor suksess blant både menn og kvinner. Vi er så vant til å se stereotype kvinneskildringer på TV og film at vi knapt legger merke til det lengre. Når så et unntak som Xena dukker opp er hun mer enn velkommen.

Xena Xena er en uovervinnelig kriger, det være seg i nærkamp, med eller uten sverdet sitt, eller med sin Chakram, en flyvende frisbee-lignende sak, som kan kutte gjennom hva som helst. Hun mestrer akrobatikk; hun kan fly gjennom luften hvis hun føler for det, hoppe veldig høyt rett opp og sparke livet ut av motstanderen på veien ned igjen. Hun mestrer også en meget dødelig trykkpunkt-teknikk, samt at hun er en stor healer.

Hva er det som gjør Xena så spesiell, rent bortsett fra at hun er kvinne? Lucy Lawless er for det første ingen typisk Hollywood babe, med kroppen stappet full av silikon. Lawless er heller ingen alveaktig, klisjéfylt skjønnhet man finner 13 på dusinet av i serier som Baywatch. For det andre er karakteren Xena sterk - både fysisk og psykisk. Hun er intelligent og står på lik linje med en hvilken som helst mann. Samtidig er ikke Xena redd for å vise sine menneskelige sider. På toppen av det hele har hun en kvinnelig venn, partner og hjelper, Gabrielle. På mange måter kan man nok si at Xena er dysfunksjonell så det holder. Hun er en ensom rytter som rir gjennom et mytisk landskap på jakt etter rettferdighet og tilgivelse for sine onde gjerninger. For å forsøke å forstå karakteren Xena og hva som gjør henne så populær, må en gå tilbake og se på hva som har formet henne.

Xena vokste opp i byen Amphipolis. Hennes barndoms- og ungdomsår var preget av hverdagslivets rutiner sammen med sine to brødre, Toris og Lyceus. Hennes far forlot familien mens hun ennå var barn.

Xenas liv forandret seg for alltid da Amphipolis ble angrepet av krigeren Cortes. Hun var da 17 år. Ingen i byen var villig til å kjempe for sin by. Xena og Lyceus samlet sammen en liten hær og slo tilbake angrepet. Men prisen for seieren var høy. Mange av innbyggerne ble drept, inkludert Lyceus. Xena fikk skylden for deres død og ble drevet til å forlate byen.

Lucy Lawless


Lucy Lawless

Opprinnelig navn: Lucille Francis Ryan
Kjælenavn: Unco
Høyde: 177.8 cm (5'10")
Født: 29 mars 1968
Fødested: Mount Albert, Auckland, New Zealand


Nyheter

Det er i skrivende stund fortsatt usikkert både når sesong 4 av Xena blir tilgjengelig i de nordiske landene, og når TV3s eventyrsøndag kommer tilbake. Vi vil oppdatere nyheter om dette på https://home.nuug.no/~thomas/lister/sesong4-xena.txt

Xena-tegneserien går inn etter tre numre, både i Norge og Finland. Norsk redaktør Egil Lyder forteller at salget dessverre ikke muliggjør videre utgivelse.

Det blir en ny videokveld i Xenadu i slutten av mars. Følg med på Xenadus web-sider, https://home.nuug.no/~thomas/lister/xena.html
eller postlisten.

Den greske Xena-fanklubben Amphipolis har et av de flotteste Xena-nettstedene. Se https://matrix.crosswinds.net/~amphipolis/.
Vi merker oss spesielt sidene "The Essential Lao Ma", "Xena's Warrior Ensemble" og mytologi-sidene. De har også planer om en Xena-fest i Amphipolis, Xenas hjemby, som altså er en liten by som eksisterer i virkeligheten.

Xena-fans vil muligens ha interesse av å vite at det finnes et lite, men aktivt og voksende fanmiljø for Buffy the Vampire Slayer ved universitetet i Oslo. Xenadu kan formidle kontakt.

Visste du at...

Bruce Campbell, kjent fra Sam Raimis "Evil Dead"- filmer, og en populær gjest som Autolycus, King of Thieves i både Xena og Hercules, har fått sin egen TV-serie? Serien heter "Jack of all Trades" og handler om aristokraten Jack Stiles, agent i det britiske etteretningsvesenet, stasjonert på en karibisk øy tidlig på 1800-tallet. Som medspiller har han Angela Marie Dotchin.

Lucy Lawless har blitt valgt til et av verdens 50 vakreste mennesker av People Magazine.

Den vakre og fascinerende Lao Ma i episodene "The Debt I og II" ble spilt av Jacqueline (Jacqui) Kim. Hun har tidligere spilt i "The Mighty Ducks" (Stephen Herek, 1992), "Trauma" (Dario Argento, 1992), " Star Trek: Generations" (David Carson, 1994), og "Disclosure" (Barry Levinson, 1994). Hun har også hatt gjesteopptredener i "ER".

Renée O'Connor, kjent som vår alles Gabrielle, er i ferd med å spille inn en film kalt "Rubbernecking" mot Corbin Bernsen fra "LA Law". Filmen er en dramatisk komedie om diverse karakterer som blir sittende fast i en lang bilkø.

Kevin Smith, som vi kjenner som krigsguden Ares, og Danielle Cormack, som spiller amazonen Ephiny, spiller sammen i et tragisk drama fra 1999 med tittelen "Channeling Baby" (1999). Cormack ble for øvrig kjent for norske kinogjengere i den uavhengige New Zealandske filmen "Topless Women Talking About Their Lives".

 

 

Xena opprettet sin egen hær. Under kampen om byen Neapolitis tok hun den unge Julius Cæsar til fange. De hadde en stormfull affære og i sin naivitet trodde hun at deres skjebne var å bli store og mektige sammen. Hun slapp derfor Cæsar fri. Han tok sin hevn ved å fange henne og korsfestet henne. Heldigvis for Xena hadde hun tidligere møtt en mystisk slave ved navn M'Lila. M'Lila risikerte sitt liv for å redde Xena og tok henne med til healeren Niklio. Her ble de oppdaget av romerske soldater og M'Lila ble drept. Dette førte til at Xena fikk et sammenbrudd. Transformasjonen til den mørke Xena, hvis hovedmål i livet var ødeleggelse og død, begynte nå for alvor.

Xena levde ut sine mørke sider. Hun kjempet kun for å tilfredsstille sin egen blodlyst, hevn og maktsyke. Hun dro til Asia, hvor hun slo seg sammen med en russisk kriger og banditt ved navn Borias. De ble elskere og terroriserte regionen helt til den dagen da Xena gikk imot Borias' planer ved å terge to mektige kinesiske familier; Ming og Lao. Xena kidnappet Ming Tzu's unge sønn, Ming T'ien. Men med hjelp av Borias greide Ming å fange Xena.

Lao Ma, det vakre kvinnelige overhodet i Lao-familien, reddet Xena fra døden. Hun vekket til live Xenas frosne sjel. Hun lyktes til en viss grad, men i det Borias vendte tilbake, våknet blodtørsten til live igjen. Hun myrdet Ming Tzu i kaldt blod.

Under det blodige slaget mot kentaurene ved Korint var Xena blitt alt hun hadde slåss mot i Amphipolis. Blodtørstig og kaldblodig drepte hun uten tanke for andre enn seg selv og sitt eget maktbegjær. Dette ble for mye for Borias, som forlot henne. Han døde kort tid etter. Denne hendelsen vekket Xena og hun begynte å innse hva slags monster hun var i ferd med å bli. På dette tidspunktet var hun gravid og hun fødte en sønn, Solon. Xena ønsket ikke et liv i vold og krig for sin sønn. Hun overlot ham til kentaurene, som oppdro ham som en av sine egne.

Etter dette ble det stille rundt Xena en periode. Et par år senere dukker hun opp igjen med et brennende ønske om å ødelegge Herkules. Kort tid etter dette redder hun et spebarn fra å bli drept av hennes egen hær. Hæren hennes så hennes svakhet og under ledelse av hennes svikefulle og brutale nestkommanderende, Darphus, begikk de "mytteri". De tvang henne til å gjennomgå en brutal spissrotgang, som hun såvidt overlevde. Med Herkules hjelp, som blir hennes venn, setter hun ut på den vanskelige ferden mot lyset. Det er her TV-serien om Xena starter. I den første episoden møter hun den fredelige, men akk så eventyrlystne Gabrielle. Sammen legger de ut på eventyr som bringer dem ut til de fjerneste verdensdeler og inn i de mørkeste avkroker av hverandres sjel.

Med sin mørke fortid er ikke Xena noen enkel og entydig helt å forholde seg til. Hun er ikke entydig god, men heller ikke ond. Xena møter stadig sin mørke fortid og må stå til ansvar for det monsteret hun var i ferd med i bli. Hennes kamp mellom de gode og onde sidene i sin sjel legger grunnlaget for mye av seriens dramatiske intensitet. Et annet unikt aspekt ved serien er selvsagt de feministiske undertonene. Både Xena og Gabrielle er bærere av egenskaper som i den tradisjonelle hellenistiske kulturen er knyttet til menn: krigskunsten og skrivekunsten. Det unike med serien er at den ikke tar dette opp som et eget tema i seg selv, men fremstiller det med den største naturlighet. Dette fører på mange måter til at man unngår tradisjonelle feministiske fallgruver, som å gjøre feminisme til et hovedtema eller å fremstille menn i et diskriminerende lys. Et annet unikt aspekt er betydningen av vennskapet til Xena og Gabrielle. De er to unike kvinner som har hverandre å støtte seg til i såvel harde fysiske slåsskamper som i vennskap, kjærlighet, moralske dilemmaer, konflikter, forsoning og tilgivelse, noe som behandles i en rekke situasjoner og sammenhenger i løpet av serien.


GINA TORRES: NY HEROISK KRIGERKVINNE

Av Thomas Gramstad

Gina Torres as Nebula Har du lagt merke til Gina Torres ennå?

Hun spilte piratsjefen Nebula i en Hercules-episode som gikk på norsk TV rett før jul (1999), Web of Desire, HTLJ # 63/404. Hun spiller også bikarakteren Cleopatra i Xena: Warrior Princess. Et lite søk viser at Nebula er blitt en svært populær karakter, og vil dukke opp i en god del Hercules-episoder fremover (se peker til oversikt nedenfor).

De som følger med på TV-serien om Nikita vil kanskje huske en særdeles intens episode om en kvinnelig Red Cell-terrorist med implantert bombe som Nikita innledet et lesbisk forhold med. Jepp, det var også Gina Torres. (Denne Nikita-episoden har tittelen Open Heart. Les om den her: https://www.geocities.com/TelevisionCity/Set/7198/E.209.html).

Det er ingen tvil om at Gina Torres er i ferd med å bli etablert som stjerne. I MCAs nye TV-serie Cleopatra 2525, den ene av arvtaker-seriene etter at Hercules: The Legendary Journeys nå er avsluttet, har hun en av hovedrollene. Hennes karakterer har solid fan-support, og hun er populær æresgjest på diverse kongresser bl.a. den årlige Xena-kongressen. Whoosh! magazine har hatt et intervju med henne, der hun bl.a. viser en gjennomtenkt holdning til temaet sterke kvinner. Se: http://www.whoosh.org/issue20/itorres1.html.

Her er en oversikt over episoder med Gina Torres fra alle de nevnte TV-seriene: https://www.geocities.com/Hollywood/Boulevard/3067/tv.html

Rimelig nok finnes det allerede flere nettsteder dedikert til Gina Torres, blant annet disse: https://www.geocities.com/Hollywood/Boulevard/3067/index.html
https://wiliqueen.dreamhost.com/hideaway/fictional/nebula.html

Vi avslutter med et sitat som igrunnen oppsummerer saken:
Why did I build a site about Gina Torres? Because she's intelligent, strong, funny... and most of all, she represents equality between women and men, just what the doctor ordered. All hail!
(Fra https://www.geocities.com/Hollywood/Boulevard/3067/dominique.html.)