MICROSOFT: NETTBRUKERNES FIENDE

Finnes det alternativer til Microsoft, og er slike alternativer ønskelige?



© Thomas Gramstad
Dette dokumentet er tilgjengelig under GNU Free Documentation License.

Dette dokumentet er en videreutvikling av et bakgrunnsintervju med Thomas Gramstad, intervjuet av journalist Sarah Hambro for Dagens Næringsliv i februar-mars 1999, for en artikkel med overskriften "Vi som hater Microsoft". Kun en setning av intervjuet kom på trykk, men vi håper at intervjuet tjente sin nytte som bakgrunnsinformasjon for journalistene - og nå også som noe i retning av en mini-FAQ tilgjengelig på nettet.

Hva er dere Linux-brukeres hovedinnvendinger mot Microsoft?

Først vil jeg si at det er ikke noe poeng å "hate Microsoft" i seg selv. Det er heller slik at det er mye som er vanskelig, tungvint eller umulig med Microsoft-produkter. Microsofts produkter varierer fra middelmådige til dårlige, men har en glimrende markedsføring.

Et annet viktig poeng er at Linux (egentlig GNU/Linux operativsystemet) er bare ett eksempel på Open Source operativsystemer og brukermiljøer. Det finnes flere andre. GNU/Linux-systemet er altså det mest kjente og utbredte, men nesten alt jeg sier om det i det følgende gjelder for alle slike fri programvare eller Open Source-systemer. (Se forøvrig definisjoner av begrepene Open Source http://www.opensource.org/osd.html og fri programvare http://www.gnu.org/gnu/thegnuproject.html.) I det følgende bruker jeg likevel betegnelsen "Linux" for enkelhets skyld og i samsvar med intervjuerne. Seksjonen for lenker på slutten av dette dokumentet inneholder også lenker til flere andre Open Source operativsystemer enn Gnu/Linux-systemet.

En hovedinnvending mot Microsofts produkter er at kildekoden er ikke tilgjengelig for kundene/brukerne. Dette innebærer en rekke ulemper for dem:

Er innvendingene først og fremst prinsipielle? Eller praktiske? Hva er i såfall de praktiske innvendingene deres?

Begge deler.

En annen hovedinnvending mot MS-produktene illustrerer dette: det faktum at Microsofts dokumentformater er lukkede og dårlig tilpasset andre plattformer. Dette innebærer en rekke ulemper for alle og enhver. For å si det enkelt, er det som om MS har et eget alfabet, der du må ha tillatelse fra MS for å kunne bruke alfabetet, skrive og snakke. MS-brukere sender uten å tenke over det ut Word-dokumenter som vedlegg. MS er ikke laget med tanke på at det finnes andre systemer. For folk på andre plattformer innebærer dette merarbeid f.eks. med å oversette eller dekode Word-dokumenter, eller med å fortelle MS-brukere hvordan de kan slå av slike vedlegg, det være seg Word-dokumenter, Rich Text Format (RTF) eller HTML-koding av e-post-meldinger.

RTF og HTML er riktig nok vide standarder, men MS har egne utvidelser eller extensions som gjør disse vanskeligere å bruke for andre. WINMAIL attachments er mengder med alfabetsøppel som hektes på MS-meldinger sendt i Rich Text Format til folk på andre plattformer. MS egne brukere blir ikke fortalt av MS om disse innstillingene som skaper så mange irriterende problemer for andre brukere på nettet, og heller ikke om hvordan de kan slås av eller gjøres om til åpne dokumentformater - enten ren tekst, eller HTML (som hører hjemme på web-sider, ikke i E-post meldinger). Derfor har folk på andre plattformer måttet bruke av sin tid på å skrive dokumenter som forteller MS-brukere hvordan de skal gå frem for å slå av slike innstillinger. (Se f.eks. http://www.geocities.com/CapitolHill/1236/nomime.html og http://www.rootsweb.com/rootsweb/listowners/html-off.htm.)

Microsoft-produktene fungerer altså parasittisk - de eksporterer problemer til ikke-MS brukere, problemer som kunne vært unngått enten ved å sette utgangs-innstillinger til et mer Internett-vennlig format, eller ved å opplyse brukerne om innstillingene og hvordan de kan endres (noe som burde være en selvfølge). Disse problemene er også et mareritt for postliste-administratorer. Det er her viktig å merke seg at Microsoft har som policy å fungere stikk motsatt av hvordan Internett fungerer. Mens Internett nettopp er laget for å fungere så kommunikasjonsmessig åpent, knirkefritt og plattform-uavhengig som mulig, prøver Microsoft å monopolisere og fortrenge andre plattformer ved å ikke være kompatibel med dem. Derfor representerer Microsofts produkter en trussel mot og et prinsipielt tilbakeskritt for kongstanken om et Internett åpent og tilgjengelig for alle.

Hjelp-funksjonaliteten i Windows-produktene kan ved første øyekast virke brukervennlig og god, men gir kun svar på enkle spørsmål som "virker/virker ikke", av typen "ja/nei" eller "slik klikker du deg gjennom disse dialogboksene". Det er vanskelig å få tak i hjelp-informasjon om programmer du ikke får startet (Hjelp-funksjonen startes jo av programmet, og når problemet er at det ikke vil starte, hva da? Det finnes heller ingen apropos-funksjon for summen av alle hjelpetekster.

MS-formatene endrer seg stadig vekk, slik at tidligere versjoner er inkompatible med nyere versjoner (jfr. overgangen fra Word 6.0 til 7.0). Dette medfører store mengder strev og bryderi for de stakkars kundene, og ikke minst store utgifter, også fordi nye program-versjoner er så store og oppblåste at kunden må kjøpe ny maskin i tillegg. Dette er ødeleggende for noen og enhver, tenk f.eks. på skolene. Her i landet har dette oppgraderingstyranniet kostet norsk næringsliv 150 milliarder kroner. Dette er en vanvittig sløsing med penger og verdier, og innebærer - ikke at verdier skapes, men ødelegges.

Verdier ødelegges også ved at tekster i gamle versjoner og formater går tapt ved at de ikke kan tas inn i nye versjoner av tekstbehandlingsprogrammene. Effektene av dette kan sammenlignes med brann i biblioteker, bortsett fra at vi vanligvis ikke betaler ildspåsettere for "jobben" de gjør. I sin ytterste konsekvens innebærer dette historieløshet og tap av informasjon, neppe en god måte å bevege seg inn i det mange kaller "informasjonssamfunnet" på. Likevel er det kun konservering av informasjonen i fysiske objekter (papir, treverk osv.) som tillegges vekt og oppmerksomhet, mens den tilsvarende "råten" i elektronisk informasjon ignoreres og får lov til å finne sted uhindret.

Innvendingene er altså både prinsipielle og praktiske. Det prinsipielle går på at brukeren skal ha mest mulig kontroll over sin egen situasjon - kontroll med sine programmeringsverktøy og applikasjoner, kontroll med innholdet i sine dokumenter og utgående e-post meldinger. Det praktiske går på at produktene i beste fall er middelmådige, ofte oppmuntrer til slendrian, dårlige vaner og uvitenhet om optimal bruk av programvaren, og at de skaper bryderi og merarbeid for folk som bruker andre plattformer. Microsoft er en dinosaur som prøver å gjennomtvinge sine egne (mindreverdige) standarder, istedenfor å samarbeide og bygge videre på bedre og velprøvde, åpne Internettstandarder og stabil, driftssikker Open Source-programvare.

Hva gjør Linux bedre (utover det prinsipielle som at det er et open source system)?

Tux, symbol for Linux

Linux er bedre på server-siden, men er nok ikke helt fremme ennå på applikasjonssiden når det gjelder slike ting som grafiske brukergrensesnitt, selv om det også her finnes ting allerede (Applix, Staroffice), og flere underveis (Gnome, KDE). Mange som bruker Linux liker styrken, fleksibiliteten og hurtigheten i kommando-baserte grensesnitt; dette er også noe som er på vei tilbake med det som nå kalles "hurtigtaster" og som anbefales av flere og flere effektivitets-eksperter. Her kan enhver selv sammenligne hurtigtastene med pek-og-klikk med mus og se hva som er best. De som ikke har prøvd det før vil nok bli overrasket. Men dette er altså noe av grunnen til at det har tatt tid å få frem grafiske brukergrensesnitt på Linux: de fleste Linux-brukere vet at grafiske brukergrensesnitt ("museklikking") ikke er en optimal måte å samhandle med datamaskiner på.

Dumt spørsmål kanskje, men hvor sterkt er "hatet" mot Microsoft? Mange "hatere" (særlig de vi har snakket med hittil) virker rasjonelle og fornuftige med spesielt prinispielle innvendinger mot monopolstrukturen. Men er det vel så mange med et barnslig raseri mot et produkt de ikke synes er godt nok? Som er med på å hate Microsoft bare fordi det er morsomt å "hate" noe eller noen?

Jeg tror vel neppe at det er mange som føler et "barnslig raseri" mot Microsoft og er med fordi det er "morsomt å hate noen". Jeg tror at mange har en høyst reell og velbegrunnet misnøye med Microsoft. En begrunnet misnøye gir seg ikke nødvendigvis alltid sunne utslag, se f.eks. på rettssaken mot MS i USA, der deler av straffen snarere er en ekstra belønning til Microsoft (f.eks. at Microsoft skal gi gratis maskiner og programvare til amerikanske skoler, noe som kun innebærer gratis reklame og produktopplæring i Microsofts produkter). En kan diskutere slik bruk av statsmakt som kan innebære mange uheldige virkninger. Men det er ingen tvil om at folks reelle misnøye med Microsofts produkter og politikk, samt deres arroganse overfor sine kunder og brukere, er en kraftig pådriver for denne rettssaken. Personlig synes jeg at Microsofts forakt for Internett-standarder og deres forsøk på å ødelegge Internett som en åpen, fleksibel, velfungerende og plattform-uavhengig infrastruktur er verst, og kan hende er dette den største trusselen mot nettet som vi kjenner det idag. Hvis en rettssak er det som må til for å verne Internett - og samfunnet - mot denne trusselen, så kan jeg leve med det, hvis bare de klarer å forstå problemstillingene godt nok til å skape nettopp den effekten. Ellers skulle jeg gjerne sett en class action rettssak der store grupper av misfornøyde brukere gikk sammen om å tvinge "Det Mørke Imperiet" i kne med erstatningskrav for alle problemene, kostnadene, og materielle og tidsmessige tap som Microsofts produkter og politikk har påført dem.

Men hvis dere virkelig er ute etter "hatere" av Microsoft, så tror jeg dere bør lete etter dem i Mac-miljøer heller enn i Linux-miljøer. Vi Linux-folk er mer fylt av oppgitthet og avsmak enn hat. Svorne Mac-brukere har jo siden datatidenes morgen brukt et overlegent system, flere hestehoder foran MS. Nå ser de at MS har suksess med Mac-inspirert programvare, mens Apple har vært spådd dårlige utsikter. Mange blir på jobben tvunget til å bruke MS på PC istedenfor Mac som de har brukt før eller har hjemme.

Til slutt vil jeg presisere at det ikke er Microsoft som er selve hovedfienden for oss, men de prinsippene som Microsoft - og mange andre - arbeider etter. Microsoft er størst og må dermed finne seg i å bli offisiell representant for disse prinsippene - altså de skadelige og foreldete prinsippene om lukkede dokumentformater og hemmelig proprietær programvare, som vanskeliggjør kvalitetssikring, feilretting og videreutvikling av produkter, og videre forsøkene på å lukke, degradere og overta Internetts kommunikasjonsstandarder. Alt dette er ting som fratar kundene og brukerne kontrollen over sin egen hverdag, og dreier seg derfor om grunnleggende og sentrale problemer, valg og utviklingstrender ved overgangen til et postindustrielt nettbasert samfunn.


ANDRE RELEVANTE ARTIKLER OG NETTSTEDER

1. Hvorfor er Microsoft ille?

What's So Bad About Microsoft?
http://www.windows-sucks.com/content/whatsbad.shtml
Timothy Macinta explains clearly and concisely how Microsoft hurts their customers and users)

What is Wrong With Microsoft?
http://symonds.net/~deep/stuff/misc/hatems.html
(A concise exposure of Microsoft myths.)

Dirty Tricks: A Grab Bag of Deception, Dishonesty & High-handed Tactics
http://www.vcnet.com/bms/departments/dirtytricks.shtml
(A consise case by case documentation of Microsoft's fraudulent business practices.)

The Anti-Microsoft Association
http://users.aol.com/machcu/amsa.html
(Answers the questions: What's wrong with Microsoft? What can I do? What should the government do?)

Microsoft in Peruvian open-source nightmare
http://www.theregister.co.uk/content/4/25157.html
(An article in The Register, quoting an excellent letter by Peruvian Congressman David Villanueva Nuñez to Microsoft Peru, in which Nuñez with consummate skill demolishes a FUD attempt by Microsoft regarding the Peruvian government's plan to introduce a bill mandating open-source software for all public bureaux in Peru.)

Microsoft Convicted of Software Piracy
http://www.vnunet.com/News/1131606
(The leading crusader against software piracy is itself, by its own standards, a pirate.)

Why I hate Microsoft
http://www.euronet.nl/users/frankvw/IhateMS.html
("A personal, lengthy, but highly articulate outburst")

The Anti-Microsoft Webring
http://E.webring.com/webring?ring=antims&list

The TANSTAAFL Priciple: Internet Exploiter, Just Say No!
http://www.birdland.com/bfree/
(Why you should say no to "free" software from Microsoft, such as Internet Explorer)

Microsoft's Really Hidden Files: A New Look at Forensics
http://www.windows-sucks.com/content/ms-hidden-files.shtml
(Documents how Microsoft logs everything the users do, including every e-mail message, every web page cache, every multimedia playback done on your computer, even when you thought you had deleted them.)

Microsoft and Privacy
http://www.junkbusters.com/microsoft.html
(Junkbusters' collection of articles and letters about privacy violations and invasions of various Microsoft products.)

The Microsoft penalty that isn't
http://news.com.com/2010-1075-882846.html
(Bruce Perens about Microsoft's new licensing and patent abuses to prevent competition and create and maintain an artificial desktop monopoly.)

Microsoft puts the squeeze on NW schools
http://www.oregonlive.com/news/oregonian/steve_duin/index.ssf?/xml/story.ssf/html_standard.xsl?/base/all_wire_stories/101386428029222529.xml
(Article by Steve Duin in The Oregonian)

Microsoft Goes McCarthy in War Against Linux
http://www.alternet.org/print.html?StoryID=11321
(Alternet article by Omar J. Pahati)

Evil Microsoft
http://www.supersaturated.com/journal/tom/2001_04_27:20:23Evil+Microsoft.html
(Kort og konsis oppsummering av Tom Radcliffe)

Microsoft's HailStorm
http://www.saint-andre.com/journal/2001-03-28.html
(I to korte avsnitt oppsummerer Peter Saint-Andre alt som er galt med Hailstorm.)

Whose hand is that in your pocket?
http://www.searls.com/2001_07_hailstorm.html
(Doc Searls om .NET og Hailstorm)

Boycott Micro$oft: Support Competition, Free Markets & Innovation
http://www.vcnet.com/bms/

Refund Day
http://www.netmonger.net/~onr/ny/welcome.html
(How to get your money back from Microsoft when you only want to buy a PC, without Microsoft's software on it)

Secret Protocols and Formats: Dangers of Microsoft Technology http://www.cs.berkeley.edu/~mdw/boycott/dangers.html
(Kommer bl.a. inn på hvorfor Open Source er så viktig for alle nettbrukere som den beste og mest frihetsvennlige løsning på problemene med proprietær programvare.)

IEEE Software Jan/Feb 1999 har et intervju med Eric Raymond, også tilgjengelig på nettet:
http://computer.org/software/Interview.htm

Det kjente Halloween-dokumentet om Microsofts tvilsomme strategier og metoder:
http://www.opensource.org/halloween/

Tim O'Reillys kommentar til dette:
http://www.oreilly.com/oreilly/press/tim_msletter.html

Eric S. Raymond: Why Libertarians Should Not Love Bill Gates
http://www.tuxedo.org/~esr/writings/libgates.html

Bryan Pfaffenberger: Why is Microsoft Attacking the GPL? http://noframes.linuxjournal.com/articles/currents/0032.html

Robert X. Cringely: The Death of TCP/IP: Why the Age of Internet Innocence is Over
http://www.pbs.org/cringely/pulpit/pulpit20010802.html
(Et skremmende scenario)

Paul Lutus: Boycott Microsoft!
Microsoft's XP software violates the law and abrogates consumer rights. When you buy XP software, you do not own it, instead Microsoft owns you.
http://www.arachnoid.com/boycott/

John Walkenbach: What's Wrong With Product Activation?
http://j-walk.com/ss/excel/activation.htm

På norsk:

Gisle Hannemyr: Microsoft for retten:
http://hjem.sol.no/gisle/ms02.html
(God introduksjon til hva rettssaken mot Microsoft handler om.)

Erling Fossens artikkel i Morgenbladet nr. 31, 6. august 1999,
Bill Gates er en sleip gjerrigknark
http://www.kulturkanalen.no/mb/990806/analyse.htm

EU etterforsker Microsoft
http://www.nrk.no/magasin/nyheter/okonomi/1252310.html

Microsofts kamp mot GNU General Public License
http://web1.computerworld.no/cwi.nsf/Alle/6E8DF735DBBAD9E3C1256A9B0022CA50?OpenD ocument
(Artikkel av Ole Aamot, respons på Microsoft Norges FUDding av GPL og fri programvare i Computerworld.)

Microsoft-anke avvist - Nå er siste ord sagt
http://www.itavisen.no/art/1297520.html

2. Finnes det alternativer?

Thomas Gramstad: Brave New Word: Hvorfor og hvordan du bør unngå Word-formatet, både som vedlegg i epost og som lagringsmedium
http://www.efn.no/brave-new-word.html

Per Inge Østmoen: Microsofts retorikk og kontrollstrategier stadig mer paniske
http://www.coldsiberia.org/read/MS_strategi1.htm

Lars Risan: En demokratisk teknologi for Internett
http://www.aschehoug.no/samtiden/99_2-3/art3.html

Open Sources: Voices from the Open Source Revolution
http://www.oreilly.com/catalog/opensources/book/toc.html
(Hele boken er altså tilgjengelig her)

Nett-tidsskriftet First Monday har mange interessante og tankevekkende artikler, bl.a. disse:

Anarchism Triumphant: Free Software and the Death of Copyright
by Eben Moglen, professor of Law & Legal History, Columbia Law School
http://131.193.153.231/issues/issue4_8/moglen/index.html

Linux and Decentralized Development by Christopher B. Browne http://131.193.153.231/issues/issue3_3/browne/index.html

What Motivates Free Software Developers?
(intervju med Linus Torvalds, skaperen av Linux-kjernen)
http://131.193.153.231/issues/issue3_3/torvalds/index.html

Habits of Mind and a New Technology of Freedom by Lloyd N. Morrissett
http://131.193.153.231/issues/issue3/morrisett/

3. Finnes det flere Open Source-systemer enn Linux?

Ja, se for eksempel nedenfor. Forskjellige operativsystemer fyller forskjellige behov.

FreeBSD
http://www.freebsd.org/

NetBSD
http://www.netbsd.org/

OpenBSD
http://www.openbsd.org/

Daemonnews (News and views for the BSD community)
http://www.daemonnews.org/

Freenix Norge
http://www.freenix.no/


TRAGIKOMISK ANEKDOTE OM MICROSOFT

(Kilde: En enkelt kilde kan ikke identifiseres, denne anekdotens store popularitet innebærer at den sirkulerer kontinuerlig rundt på nettet.)

På en større datamesse - med flere tilhørere fra bl.a. General Motors - hadde Bill Gates et foredrag der han blandt annet kom med følgende sammenligning:

"Hvis General Motors hadde hatt samme teknologiske utvikling som IT-industrien, hadde vi i dag hatt biler som kostet $ 25 og som kunne kjøre 1000 miles på en gallon bensin."

Til dette kommenterte en av General Motors-sjefene i en pressekonferanse noe senere:

"Hvis GM hadde utviklet sin teknologi på samme måte som Microsoft, hadde bilene i dag hatt følgende egenskaper:

  1. Bilen din hadde hatt en uforklarlig ulykke 2 ganger pr. dag.
  2. Hver gang markeringsstripene på veien ble malt på nytt, måtte du kjøpe ny bil.
  3. Av og til ville bilen kjøre av veien uten grunn. Dette måtte man bare godta, starte bilen på nytt, og kjøre inn på veien igjen.
  4. Noen ganger, under spesielle manøvre, som for eksempel en venstresving, ville bilen kjøre rett fram, og nekte å lystre. For å fikse dette, måtte man rett og slett bare bytte motoren.
  5. Bilene ville ikke bli levert med mer enn ett sete, og man måtte velge mellom "Car95" og "CarNT". Hvert ekstra sete i bilen ville man måtte bestille hver for seg.
  6. Konkurrentene ville laget biler som gikk på solenergi, 5 ganger raskere, og to ganger lettere i vekt. Men de ville ikke kunne bruke mer enn 5 % av veiene.
  7. Målelampene for temperatur, batteri og olje ville være byttet ut med en eneste lampe: "Generell tilstand".
  8. Alle setene ville være laget slik at de passet kun til passasjerer med samme vekt og høyde.
  9. Airbagen ville spørre "Er du helt sikker?" før den åpnet seg.
  10. Av og til ville bilen bare låse seg helt. For å fikse dette, ville trikset være å dra i dørhåndtaket, samtidig som man vrir om tenningsnøkkelen mens man har en hånd på antenna.
  11. GM ville tvinge deg til å kjøpe en bunke med kart fra Rand McNally (et datterselskap av GM) med hver bil. Selv om du ikke ønsket noen kart. Hvis du valgte å ikke kjøpe slike kart, ville bilen gå 50 % saktere. Pga. dette ville GM stadig bli saksøkt.
  12. Hver gang GM ga ut en ny modell, måtte alle førerne lære å kjøre på nytt, fordi ingen kontroller fungerte slik som på den forrige modellen.
  13. Til slutt: Man ville måtte trykke på "Start" for å stoppe motoren."

Tenk om Microsoft gikk inn for matlaging. Da kunne vi fått noe ca. slik som dette.
(Kilde: diverse fora på nettet)

INSTRUCTIONS FOR MICROSOFT'S NEW TV DINNER PRODUCT

You must first remove the plastic cover. By doing so you agree to accept and honor Microsoft rights to all TV dinners. You may not give anyone else a bite of your dinner (which would constitute an infringement of Microsoft's rights). You may, however, let others smell and look at your dinner and are encouraged to tell them how good it is.

If you have a PC microwave oven, insert the dinner into the oven. Set the oven using these keystrokes:
mstv.dinn.//08.5min@50%heat
Then enter:
ms//start.cook_dindin/yummy\|/yum~yum:-)gohot#cookme

If you have a Macintosh microwave oven, insert the dinner and press start. The oven will set itself and cook the dinner.

If you have a Unix microwave oven, insert the dinner, enter the ingredients of the dinner found on the package label, the weight of the dinner, and the desired level of cooking and press start. The oven will calculate the time and heat and cook the dinner exactly to your specification.

Be forewarned that Microsoft dinners may crash, in which case your oven must be restarted. This is a simple procedure. Remove the dinner from the oven and enter:
ms.nodarn.good/tryagain/again/again.crud
This process may have to be repeated. Try unplugging the microwave and then doing a cold reboot. If this doesn't work, contact your oven vendor. The oven itself is obviously on the blink.

Many users have reported that the dinner tray is far too big, larger than the dinner itself, having many useless compartments, most of which are empty. These are for future menu items. If the tray is too large to fit in your oven, you will need to upgrade your equipment.

Dinners are only available from registered outlets, and only the chicken variety is currently produced. If you want another variety, call Microsoft Help and they will explain that you really don't want another variety. Microsoft Chicken is all you really need.

Microsoft has disclosed plans to discontinue all smaller versions of their chicken dinners. Future releases will only be in the larger family size. Excess chicken may be stored for future use, but must be saved only in Microsoft approved packaging.

Microsoft promises a dessert with every dinner after 1999. However, that version has yet to be released. Users have permission to get thrilled in advance.

Microsoft dinners may be incompatible with other dinners in the freezer, causing your freezer to self-defrost. This is a feature, not a bug. Your freezer probably should have been defrosted anyway.


Dette dokumentets adresse:
http://home.nuug.no/~thomas/lister/brukerfiende.html

Forfatterens adresse:
thomas@gramstad.no

Tilbake til DNDs faggruppe for fri programvare:
http://home.nuug.no/~thomas/lister/f3p.html


Sist oppdatert av   Thomas Gramstad     14. juni   2002.

Support the Blue Ribbon Campaign for Free Speech! Best Viewed With Any Browser Valid XHTML 1.0! Frames Free! Ribbon Campaign Created with GNU Emacs www.linux.org - a GNU and better computer for you