AMAZONEGRUPPAS HISTORIE (tidligere arrangementer)

Møtene ble avholdt kl. 18-20 i Helga Engs hus, Universitetet i Oslo, Blindern, med mindre annet er oppgitt.

Onsdag 6. desember 2000 kl. 19-21 seminarrom U36
Gudinne 2000: Hva betyr gudinnereligion idag?
Lynn Moltzau vil snakke om hva gudinnereligion kan bety idag. Hun er en av initiativtakerne for den norske grenen av Gudinne 2000-prosjektet og vil også fortelle om prosjektets mål og arbeid.
Gudinne 2000-prosjektet arbeider for å fremme bevisstheten om den spirituelle og religiøse rikdommen og variasjonen som finnes. Det handler om å bringe tilbake gudinne-energien, å feire naturen, våre medskapninger og alt liv. Vi vil ta vare på og vise respekt for naturen og hverandre, og det livgivende, nærende og beskyttende aspektet i kosmos. Vi vil inspirere til religionstoleranse på tvers av land og religioner.
Kunst blir nå skapt verden over med Gudinnen som tema. Dette vises gjennom malerier, vev, teater, dans, skulpturer og performances. I Amerika vises en rekke kunstutstillinger, det bygges sand-Gudinner i California og en Gudinnefestival er nylig avsluttet i Budapest.

Torsdag 14. oktober 1999, kl. 19:00, seminarrom 232
(NB: Dette seminarrommet er i andre etasje, opp trappen)
Fra offer til heltinne: den vakre volden
May Synnøve Rogne vil snakke om estetisering av vold på film, særlig i forhold til kvinner. Fremstillinger av vold på film i et historisk perspektiv, særlig i skrekkfilm og actionfilm. Begrepsklargjøring av relevante filmtekniske begreper i forbindelse med voldsskildringer, som on screen og off screen vold, og grafiske versus ikke-grafiske voldsskildringer. Hun vil også komme inn på begrepene stil og estetisering av vold i forbindelse med fascinasjon.
Kvinnens rolle - også med et historisk perspektiv - i blant annet skrekkfilmen og actionfilmen. Fra offer til heltinne.
Kvinnen som voldsutøver på film.
May Synnøve Rogne skrev hovedfagsoppgave om Den Vakre Volden - stil og estetisering av vold i film ved Institutt for medier og kommunikasjon, UiO. Her tok hun for seg filmvold og dens historie i den amerikanske filmen, med hovedvekt på nye trender i 90-tallets voldsfilm.

Onsdag 15. september 1999, kl. 19:00, seminarrom U 35
Sjakk matt eller bare helt matt? Kvinner og sjakk
Sylvia Johnsen med Ellen Hagesæther (nr. 1 på kvinnelisten idag), snakker om kvinner, kjønn og sjakk:
Mindre enn 4% av Norges sjakkforbunds medlemsmasse er kvinner. Sjakklubben er mannens domene, og de få jentene som begynner i klubb og spiller turneringer forsvinner i 12-14 års alderen. Men noen holder ut. Hva slags jenter og kvinner blir i et miljø der rang og selvbilde måles i spillestyrke opparbeidet gjennom årevis av trening og konkurranse? Små jenter må sloss mot små gutter, som gjør sitt ytterste for ikke å tape mot en jente fordi det er flaut. Og hver eneste jente blir jævlig synlig, fordi hun er den eneste i gymsalen av 100 små gutter. Hvordan reagerer kvinnene som kommer inn i et så sterkt maskulint miljø? Et miljø der man står på tå for å gi deg oppmerksomhet, men som ikke respekterer din kompetanse. Sjakk er en idrett der deltakerne konkurrerer, enten i en kvinneklasse eller en åpen klasse. Det er satt opp pengepremier til de første kvinnene som klarer å bryte barrierer i spillestyrke, men ingenting hjelper. Tvert imot har norsk sjakk mistet flere ledende kvinnelige spillere de siste årene. Hva er det som er galt med sjakkmiljøet? Hva gjør at dersom du er kvinne og spiller sjakk, så må du være svært spesiell?
Sylvia Johnsen (31) har spilt i klubb siden hun var 9 år, landslaget siden hun var 14 år, deltatt i 6 sjakkolympiader, nr 4 på kvinnelisten ("uoffisielt tror jeg at jeg har gått opp nå, men tidligere var jeg i alle fall nr 2").

Lørdag 3. juli 1999, kl. 17:00
Videokveld
Asiatisk actionfilmkveld: Vi ser filmene Heroic Trio og Black Cat. Visningene skjer privat med begrenset plass, påmelding er derfor nødvendig om du vil være med.

Lørdag 29. mai 1999, kl. 17:00
Videokveld
Vi ser filmene Cutthroat Island og Bound. Visningene skjer privat med begrenset plass, påmelding er derfor nødvendig om du vil være med.

Tirsdag 13. april 1999, kl. 19-21 seminarrom U 35
Actionheltinnen: Hollywoods kvinneidealer og kjønnskonstruksjoner
Margrét Helgadóttir Næss vil holde foredrag med filmklipp som presenterer ulike actionheltinner. Ved å spille hovedroller og helteroller som tradisjonelt spilles av menn, bryter disse kvinnene med den tradisjonelle presentasjonen av kvinner i Hollywood-filmer. Disse kontroversielle kvinnene kjennetegnes ved sin styrke og uavhengighet, aggressivitet, muskler og bruk av våpen, tradisjonelle maskuline symboler. På dette møtet blir det gjensyn med mange heltinner, samt en mulighet for å se dem med nye øyne.
Foredraget bygger på Næss' arbeid med hovedfagsavhandlingen Actionheltinnen: En analyse av ungdommers møte med Hollywoodfilmens kjønnskonstruksjoner, levert ved Pedagogisk forskningsinstitutt, Universitetet i Oslo, i mars 1999. Avhandlingen har vært delprosjekt på paraplyprosjektet Kjønnskonstruksjoner og kjønnsidentitet i forandring ved Senter for kvinneforskning, Universitetet i Oslo, finansiert av Norges Forskningsråd. Avhandlingen er en resepsjonsstudie basert på en analyse av konstruksjonen av maskulinitet og femininitet i action- og krimfilmer på 1980- og 1990-tallet.
Margrét Helgadóttir Næss er førstekonsulent ved KILDEN - Informasjons-og Dokumentasjonssenter for Kvinne- og Kjønnsforskning i Norge, Norges Forskningsråd.

Onsdag 18. november 1998 kl. 19-21 seminarrom U 31
Krigerske Afrodite og heroiske Medea
Jorunn Økland vil snakke om greske gudinner og deres utvikling. De greske gudinnene er ikke nødvendigvis de arketypene de ofte blir fremstilt som i moderne populærframstillinger. Hera, Afrodite, og Athene-skikkelsene absorberte i gammel tid mange eldgamle, lokale gudinner, og derfor er disse mer kjente gudinnenes karaktertrekk nokså sammensatte. Ofte dyrket en by "sin" Hera eller Afrodite som var litt annerledes enn nabobyens. Utviklingen fra mange lokale til noen få store gudinner vil bli beskrevet i foredraget, særlig i Korint-området, og hvordan utviklingen fortsatte ved at gudinnene ble gjort mer og mer endimensjonale.
Jorunn Økland er stipendiat ved Teologisk Fakultet og arbeider med avhandlingen Women in Place: The Cultic Female in First Century Corinth.

Tirsdag 29. september 1998, kl. 19-21 seminarrom U 31
Kvinner og kroppsbygging
Cecilie Christensen tar for seg sterke kvinner i tiden: kvinner og kroppsbygging. Hun er et kjent navn i kroppsbyggersammenheng, her er noen av hennes beste resultater:
9 ganger norsk mester
2 ganger nordisk mester
sølv i junior-VM
6. plass i finalen i senior-VM tungvekt (beste norske resultaxst i tungvektsklassen noensinne)
I tillegg har Cecilie uoffisiell verdensrekord i benkpress med 130 kg.
Forøvrig studerer hun journalistikk på MI, spiller piano, er opptatt av reiseliv, har ambisjoner om å bli Norges svar på Oprah Winfrey, og har mange forskjellige interesser og erfaringer. Dette vil bli et møte med en personlig og sammensatt kvinne og grensesprenger.

Tirsdag 8. september 1998, kl. 19-21 seminarrom U 31
Kvinner i krig
Erik Braathen vil snakke om kvinnelige krigere og soldater, med utgangspunkt i militær bakgrunn, studier av psykologiske effekter av strid og krig, og en livslang interesse for kvinnelige krigere og soldater. Han har også nylig utgitt en science fiction-roman som tar for seg disse temaene: Kompaniet, del 1: Vida, som handler om en gruppe med jenter som blir kastet inn i en krigssituasjon. Romanen har et hovedfokus på karakterutvikling og på psykologiske og sosiale konsekvenser og prosesser, men den er også en page turner som kan leses som en spenningsroman.

Fredag 4. september 1998, kl. 19-21 seminarrom U 31
Amazonene som historisk, kulturelt og litterært fenomen
Vi får besøk av science fiction- og fantasy-forfatteren Ingar Knudtsen, som kommer fra og bor i Kristiansund. Han har skrevet 27 bøker, og mange av disse har feministiske perspektiver med sterke og troverdige kvinneskikkelser i hovedrollene. I perioden 1987-1990 skrev han noe som utviklet seg til å bli en roman-trilogi om kvinner i et Amazone-samfunn like før overgangen til antikken. I forbindelse med dette gjorde han omfattende bakgrunnsstudier og research over mange år om denne historiske epoken som for alltid endret hans perspektiver og retningen i hans forfatterskap. På møtet vil han snakke om dette, altså hva vi vet og tror om de historiske amazonene, og hva vi kan lære av dem i dag. Ingar Knudtsens web-sider, med omtale av bøkene hans, finnes her:
http://forfatter.net/knudtsen
Se f.eks. på omtalen av disse bøkene: Våpensøstrene; Rød måne; Løvinnens sjel; Nord for Saigon; Havheksen; Skumringslandet; Natt uten navn.

5. juli 1998, kl. 14:15-15 seminarrom U 36
Tøffe damer: Møte med Amazoner i fortid og nåtid
Paneldebatt med Stein Jarving, som vil snakke om Volvehekser, valkyrier og gudinnedyrkelse med utgangspunkt i sin nye bok om dette; Elin B. Stokstad, som vil snakke om gotisk feminisme; og Erik Braathen, som vil snakke om kvinnelige krigere og soldater, med utgangspunkt i militære kunnskaper og studier av psykologiske effekter av strid og krig, han har nylig utgitt science fiction-romanen Kompaniet, del 1: Vida, første bind i en trilogi om en gruppe med jenter som blir kastet inn i en krigssituasjon.
NB: Dette er en paneldebatt som arrangeres som en del av science fiction-festivalen InterContact '98. Man må melde seg på og betale kontingent for festivalen for å kunne komme på denne debatten.

3. mars 1998, seminarrom U 36
Hva skjer med kjønn når kvinner seirer over menn i maskuline prestisjesfærer?
Iben Kardel om Iditarod, verdens lengste hundekjøreløp i Alaska, som de siste årene har blitt vunnet av kvinner.

13. desember 1997, Kl. 13-19 auditorium 1
Videokveld
Visning av asiatiske martial arts actionfilmer med Michelle Yeoh, Jade Leung, Anita Mui og Leslie Cheung. Vi viser disse filmene.

24. november 1997, auditorium 3
Har muskler kjønn? Kvinner og muskelsport.
Kvinnelige kroppsbyggere: mer kvinne eller mindre kvinne? Muskelidrettenes estetikk og kulturelle symbolverdi. Innledning til debatt ved Jane McCarthy, stud. psychol. og sekretær for Norges Kroppsbyggerforbund.

18. november 1997, auditorium 1
Androgyni: frigjøring eller ny stereotypi?
Innebærer androgyni-begrepet frigjøring fra kjønnsstereotypene eller er det et blindspor som fortsatt henger fast i stereotypenes begrensninger?
Paneldebatt med Wencke Mühleisen (medier & kommunikasjon) og Per Schioldborg (psykologi), begge kjent fra samfunnsdebatten.

27. mai 1997, auditorium 3
Kampsport, kjønnsroller og feminisme.
Paneldebatt med:
Lene Gulbrandsen (Tae Kwon Do)
Wanja Botn (Boksing)
Hege Lukacs (Kickboksing)

18. mars 1997, auditorium 2
90-årenes kvinnelige actionhelter på film.
"Rambolinene" - de muskuløse actionheltinnene; Sigourney Weaver, Linda Hamilton m.fl., og historien bak disse. Maskulinitet og femininitet på film: hva skjer når våre definisjoner rokkes ved, som f.eks. med actionheltinnen (som mange kaller en maskulinisering av kvinnen). Temaer som kvinner, kroppskultur og bodybuilding samt den mannlige actionheltens utviklingsprosess (hvor også kroppen har kommet mer i sentrum) vil flettes inn i diskusjonen generelt om handlingskraftige, sterke filmkvinner.
Foredrag og videopresentasjoner ved Margrét Helgadóttir Næss